Thursday 24 December 2015

Олег Дерев’янко: нам потрібна Нова Школа Автор: Олег Дерев’янко, заступник міністра освіти.

Сьогодні було презентовано проект "Україна у глобальних рейтингах". Коментуючи місце України в глобальних рейтингах з освіти та інновацій Sergey Koshman (Aspen Institute Kyiv) дуже влучно розставив акценти - http://www.pravda.com.ua/news/2015/12/22/7093345/.

Треба переходити від "вічно величезного потенціалу" до його реалізації!
Цілком підтримую цю думку. Нам потрібні більш сміливі дії по всіх напрямках реформування освіти і науки і на всіх рівнях — законодавчому, урядовому, рівні місцевого самоврядування, громадянського суспільства і експертних середовищ, конкретних інституцій і закладів освіти.
А для цього треба перестати боятися, що щось піде не так. На жаль, більшість із нас сьогодні є продуктами системи освіти і традицій виховання в сім'ї, які побудовані на фетишизації академічної та традиційної соціальної успішності і, як наслідок, страху перед помилками (не те зробив, не так сказав, не правильно відповів тощо). Саме цей страх у поєднанні з іншими ірраціональними страхами є головними бар'єрами на шляху розвитку як окремої людини, так і суспільства в цілому.
Давайте більше помічати успіхів і досягнень одне одного, радіти цим успіхам і досягненням, давайте концентруватися на розповсюдженні кращих практик, і більш толерантно відноситись до помилок, якщо ці помилки є результатом справжнього творчого пошуку з метою зробити себе і світ навколо себе кращим.
І давайте, нарешті, повернемось обличчям до потреб школи і вчителя, давайте всі разом допожемо їм стати сучасними. Нам потрібна Нова Школа! Школа з новою матеріальною базою, новими програмами і методами навчання, новою якістю управління, новими вчителями (не обов'язково це мають бути нові люди, але це точно мають бути люди, які хочуть і вміють вчити не лише знанням, а й навичкам, які потрібні у XXI столітті).
Це надзвичайно масштабне завдання. Його успішне вирішення можливе лише завдяки об'єднанню зусиль всіх — МОН, всього Уряду, ВР і кожного депутата, Президента і його адміністрації, місцевого самоврядування, громадянського суспільства, експертів, бізнесу, лідерів думок, активної молоді і всіх небайдужих громадян. МОН відкрите до співпраці. В структурі МОН є новий Інститут модернізації змісту освіти, який готовий впроваджувати освітні інновації, допомагати розповсюдженню кращих практик по всій системі освіти. Долучайтесь і запрошуйте долучатись інших.
Кожен, кому небайдуже майбутнє України, має робити сьогодні щось для створення сучасної української школи, як кожен, кому небайдужа доля країни, намагався зробити щось для Революції Гідності і для зрушення з місця ситуації зі створенням нової армії. Президент Порошенко, відкриваючи кілька місяців тому Нацраду реформ, яка була присвячена реформам в освіті, дуже влучно і вчасно згадав велику мудрість, колись сформульовану Бісмарком: «війни виграють не генерали, війни виграють шкільні вчителі…».
Ми віримо в те, що Україна може стати лідером з розвитку людського капіталу в світі. Саме створення Нової Школи може стати точкою відліку народження і розвитку «українського дива» - створення і розвитку країни, яка пропонує найкращі умови для самореалізації людей.

No comments:

Post a Comment